неделя, юли 30, 2006

Половината предлагане на апартаменти по морето е в Слънчев бряг

Кои са най-изгодните инвестиции в недвижими имоти? Това е най-често задаваният въпрос, когато някой е решил да печели от подобно вложение било със собствени средства, било ползвайки банков кредит. Най-честите отговори са: жилище в престижен столичен квартал, офис или магазин. Примамлива обаче остава инвестицията в новопостроен луксозен апартамент в зимен или морски курорт. Най-голям избор на подобни обекти има в Слънчев бряг. Към момента там са разположени близо 800 апартамента от предлагани към момента общо 1600, показва проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg.

Тези данни обаче не се отразяват върху цената и въпреки масовото предлагане собствениците не намаляват продажната стойност, споделят наблюденията си специалисти. Масово се предлагат имоти с две стаи. Средната стойност на квадратен метър в Слънчев бряг е 975 евро.В Ахтопол, Несебър и Поморие цената се движи между 580 и 700 евро/кв.м. След Слънчев бряг най-много двустайни имоти се предлагат в Созопол - около 100, като средната офертна стойност е 930 евро/кв.м. С около 50 евро на квадрат е по-ниска цената при жилища, които са още в етап на строеж. Срещу 880 евро/кв.м се продават апартаменти с големина между 55 и 90 кв.м в сграда с изглед към Стария град и морето, която ще бъде готова в края на годината.

На второ място по интензивност на предлагане се нареждат едностайните жилища. За разлика от други градове, където се наблюдава дефицит, то по морето те остават предпочитана инвестиция и строителството им продължава. Цените варират от 550 до 900 евро/кв.м. Най-евтино е в Ахтопол – 553 евро/кв.м. Срещу 27 000 евро може да се купи апартамент от 44 кв.м на брега на морето.

Делът на предлаганите 3-стайни апартаменти остава нисък. Причината е, че повечето инвеститори са предпазливи относно подобна инвестиция. Търсенето все още не е толкова силно, колкото при двустайните например. По данни на www.imot.bg се оферират около 300 подобни имота по Южното Черноморие. Предлагането е съсредоточено в курорти като Слънчев бряг, Созопол и Свети Влас. Най-скъпи са имотите в Черноморец. Причината е, че се предлагат апартаменти, разположени в ново ваканционно селище, което е на 100 метра от плажа и ще е готово август 2006 г.

По Северното Черноморие е изключително трудно да бъдат намерени апартаменти, тъй като там строителството на ваканционни селища е ограничено. Единствено в курортните комплекси Златни пясъци и Свети Константин могат да се купят подобни имоти. Цените обаче са доста високи – от 855 до 1150 евро/кв.м.
Предлагането на нови апартаменти в черноморски селища ще продължи, но няма да се стига до такива парадокси, на които станахме свидетели в Слънчев бряг, категорични са анализатори. И държавата, и предприемачите видяха резултатите, до които води прекомерното застрояване.

източник: imoti.investor.bg