събота, август 05, 2006

Какво да изберем - Алуминиева или PVC дограма?

ЗА PVC ДОГРАМА
Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).
PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.
PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.
Изработката на PVC дограма изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената й.
PVC кондензира влагата малко по-трудно от алуминия, но това не значи, че ако влажността в помещението е над 60% няма да се образува конденз на най-студеното място – обикновено върху дограмата.
PVC позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта “духа ми от дограмата”. Същото е възможно и при алуминия, но малко по-скъпо – не повече от 5% върху крайната цена.
Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но... от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали, например) в повечето помещения.

ПРОТИВ PVC ДОГРАМА
PVC дограмата
старее по-бързо от алуминия, защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.
Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.
PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (а някои марки PVC дограма - още по-голямо).

ЗА АЛУМИНИЕВАТА ДОГРАМА
Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето.
Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.
Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.
Малко по-скъпият вариант на na алуминиева доиграма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните му характеристики с тези на PVC дограма.

ПРОТИВ АЛУМИНИЕВАТА ДОГРАМА
Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно малко по-скъп от PVC дограмата.
Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.
Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

Изотчник: http://www.alisterm.com