петък, август 04, 2006

Недвижимият пазар у нас на нивото на балтийския преди пет години

Пазарът на недвижими имоти в България се намира на същото ниво на развитие, на което беше този в балтийските републики преди 4-5 години, каза за Investor.bg г-жа Рауни Тилисо, мениджър за България на балтийската компания за недвижими имоти Arco Real Estate.
В момента балтийският пазар на имоти се развива много динамично и миналата година секторът в Естония е отбелязъл най-висок ръст в целия Европейски съюз, добави Тилисио.
Наскоро Arco Real Estate обяви своето навлизане в България, като за начало ще се занимава главно с посредническа и консултантска дейност в сектора на имотите, а на по-късен етап смята да предприеме и строителни проекти.
„Въз основа на опита си в балтийските страни, можем да известна степен да прогнозираме какво ще се случи и тук и бихме искали да предадем този опит на нашите партньори и клиенти“, каза Тилисо.
По думите й въпреки че компанията засега ще се концентрира предимно върху жилищните имоти, тя развива дейност в най-различни сегменти от пазара. Занапред смята да развива дейност главно в сферата на жилищните имоти, офис сградите, както и някои търговски обекти, съвместно със стратегически партньори.
Тя планира да предостави услугите си както на индивидуални, така и на корпоративни клиенти.
„Важна група представляват чуждите инвеститорите, които идват тук и биха искали да разберат пазара и да навлязат на него. Смятаме да работим с всички клиенти от балтийските и скандинавските страни, които ни познават и биха искали да инвестират тук“, каза Рауни Тилисо.
През първата година от дейността си у нас компанията смята да оперира главно в София и около столицата, като на по-следващ етап ще навлезе и в другите по-големи градове на страната.
Запитана за повече подробности относно плановете на Arco за изграждане на недвижими имоти у нас, Тилисио отговори: „Засега е все още рано да се каже какъв тип обекти и къде ще изграждаме. По време на първата година ще стартираме дейността си и ще се интегрираме на пазара. Зависи от това дали ще имаме добри възможности за проекти и подходящи партньори. Ще решаваме за всеки проект по отделно“.
Според нея компанията предпочита да гледа на другите играчи на пазара по-скоро като на потенциални партньори, отколкото на конкуренти. Тя е на мнение, че Arco има какво да предложи - както на клиентите си, така и на строителните компании и инвеститорите.
Arco не изключва възможността да предприеме различни проекти при наличие на подходящи условия, включително и такъв за строежа на търговски център като т. нар. "молове", в случай че получат подходящо предложение и имат правилните партньори.
Arco Real Estate е част от групата Arco Vara, която стартира своята дейност през 1992 г. Групата включва 30 дъщерни дружества с близо 250 служители. Нетната й печалба за миналата година възлиза на 7,442 млн. евро, а приходите й от продажби са 30,4 млн. евро. Тя реализира различни проекти в балтийските страни, а от миналата година и в Украйна. Arco Vara включва два инвестиционни фонда – Explorer Property Fund и Arco Balti Kinnisvarafond.
Източник: imoti.investor.bg