четвъртък, август 03, 2006

Engel ще строи жилищен комплекс в Констанца

Инвестиционният фонд Engel East Europe съобщи, че е сключил споразумение за придобиване на дял от строителен терен в румънския черноморски курорт Констанца, върху който ще изгради жилищен комплекс, съобщава RNS.
Комплексът ще се състои от около 500 жилищни единици и търговски център. По изчисления на компанията комплексът ще генерира продажби на стойност 80 млн. евро. Той ще бъде изграден на няколко етапа.
Комплексът ще заема обща площ от 50 хил. кв. м, а търговската му площ ще бъде 10 хил. кв. м.
Engel ще плати 2 млн. евро от цената на собствеността в момента на подписването на споразумението, а главната част от цената ще бъде заплатена като част от приходите от продажбата на имотите.
Споразумението ще бъде подписано след окончателното проучване от страна на компанията върху терена, което ще стартира през следващите дни.
Компанията е в процес на постоянно проучване и търсене на подходящи оферти за придобиването на нови терени в цяла Източна Европа, върху които смята да изгради хиляди жилища. Интересът й е насочен както към страни, в които вече развива дейност, така и към нови.
По думите на основателя на компанията Якоб Енгел, Румъния е една от страните с най-голям потенциал за развитие на жилищния сегмент.
Това е второто съобщение на компанията за планирана инвестиция в Румъния за последните 10 дни. В началото на миналата седмица тя обяви подобно споразумение за придобиване на дял от терен в Централна Румъния. На него тя смята да изгради комплекс от „няколко хиляди жилищни единици“. Мащабът на проекта ще бъде определен с точност след приключване на детайлното проучване от страна на компанията върху терена и възможностите за проектиране и строеж, които той предлага.
Engel East Europe е базирана в Холандия. Акциите й се търгуват на Лондонската фондова борса от края на миналата година. Компанията развива дейност също в Унгария, Чехия, Полша, България и Сърбия, както и в Германия и Канада.
В момента Engel разработва проекти за изграждането на 11 хил. жилищни единици, без да се смятат новите сделки.
У нас компанията строи няколко жилищни комплекса в София в полите на Витоша до Околовръстния път, както и в кв. „Павлово“ и „Овча купел“.

Източник: imoti.investor.bg