вторник, август 08, 2006

Инвестиция в имот може да замени банковия влог

Гражданинът Иванов има 30 000 лв. Държи ги на влог в банка. В трезора са на сигурно място, а притежателят им получава определена лихва от банката. Може ли обаче парите да бъдат умножени, ако се инвестират в покупката на имоти? В какви имоти би било рентабилно да бъдат вложени? Каква доходност може да се очаква евентуално при покупка на земя и каква - при придобиване на малък апартамент? Заслужава ли си при определен тип инвестиция да се тегли и кредит с идеята да се увеличи потенциалът на вложението?

За разлика от другите схеми за генериране на допълнителен финансов ресурс, инвестицията в недвижими имоти е сравнително нискорискова, стига да се планира премерено. Голямото предлагане на жилища, ваканционни апартаменти и офиси през последните години успокои и балансира цените, така че потенциалните инвеститори трудно могат да се надяват на бомбастични печалби. При добре обмислена схема обаче те биха могли да спечелят допълнителна сума пари към първоначалния си капитал.

Жилище, което ще се дава под наем

Инвестициите в жилищни имоти са малко по-рискови както по отношение на приходите от рента (в сравнение с офисните площи), така и по отношение на повишаването на цената (в сравнение с ваканционните имоти).

При спестени 15 000 евро най-удачната формула е покупка на жилище в груб строеж, като първоначалните вноски се правят чрез теглене на банков кредит. Готовите пари се влагат при окончателното изплащане на жилището, което обикновено става след година. Подобен съвет дават както управителят на агенцията за недвижими имоти "Виктория инвест" Наско Атанасов, така и Владимир Йорданов, главен специалист в "Кредит център", част от "Адрес груп".

Инвестицията в жилищни имоти в "Студентски град" например остава доста атрактивно вложение. Причините са няколко - от една страна, наемите на имоти поддържат относително високи нива заради постоянния интерес към тази зона от страна на студентите. От друга - повечето от жилищата, които се предлагат за продан, са с малка площ и на сравнително достъпни цени, които са по джоба на индивидуалните инвеститори. При този тип вложение може да се постигне годишна възвръщаемост между 9 и 12 на сто, според разчетите на някои от кредитните консултанти. Получаването на рентата почти не е подложено на риск, тъй като с погасяването на наемите обикновено се ангажират родителите на студентите. Наемателите сравнително рядко се сменят всяка година, а дори да се случи, добрата локация гарантира намирането на нови клиенти.

Към днешна дата за покупката на двустайно жилище в „Студентски град" с акт 14 (груб строеж) са необходими между 30 000 и 32 000 евро. При налични 15 - 16 хил., бъдещият собственик трябва да изтегли още 16 000 евро. При лихва 6.7% - 7.5% той ще трябва да внася месечна погасителна вноска от 130 евро. След година, когато апартаментът бъде завършен, може да се отдава под наем на нива от 160-200 евро, отчита Владимир Йорданов. Тоест, ако успее да договори максимума от 200 евро, с 65% от наема собственикът ще погасява заема към банката, а останалите 35%, или 70 евро месечно, са доходността от операцията, която той ще получава.

Земя с перспектива за застрояване

Покупката на земя също може да бъде сполучлива инвестиция за сумата от около 15 000 евро. Този тип вложение в имоти обаче отнема повече време, коментира Айла Маринова, мениджър на кантора "Вили, къщи и парцели"-София в "Адрес". Изгодно е например да се купи земеделска земя, която в обозрима перспектива предстои да бъде вкарана в регулация. Като перспективни терени консултантите сочат районите около Боровец и Самоков, където след около две години се очаква цените на недвижими имоти да се вдигнат двойно заради проекта "Супер Боровец". Ако до миналата година там парцелите се продаваха по 2 евро за кв. м, то сега цените вече са 10-15 евро. Подобни тенденции се наблюдаваха и при разрастването на други курортни зони в страната, отбелязва собственикът на агенция "Явлена" Страхил Иванов. Посредниците в търговията с недвижима собственост обаче напомнят на евентуалните купувачи, че не всяка земеделска земя влиза в регулация. Обикновено с подобна информация или съвет могат да помогнат от консултантските агенции за недвижими имоти или местните общински власти.

Сравнително добри перспективи имат и вложенията в селски къщи около София. Малка къща недалеч от столицата, в красива и чиста местност може да се купи за около 10 000-15 000 евро, а след година-две да се продаде двойно по-скъпо, прогнозират част от посредниците по недвижими имоти.

Обяви за имоти

Източник: в-к "Сега"