понеделник, август 07, 2006

Голям интерес, слабо предлагане на къщи под наем около големите градове

Интересът към наемането на къщи в околностите на столицата и по-големите градове на страната е в пъти по-висок в сравнение с предлагането на подобни имоти, сочи проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено за Investor.bg.
Към момента клиентите имат най-голям избор в по-малките населени места около столицата. Средната наемна цена на близо 150-те предлагани имота е 4 евро/кв. м. При къщи до 100 кв. м стойността на квадратен метър може да се покачи и до 5 EUR, докато при луксозните и големи къщи цената пада до 2 евро/кв. м. Сегментирането в този сектор от недвижимите имоти не е толкова по местоположение на имота, а до това дали е ново или старо строителство, обзаведена ли е или не къщата, с какви екстри разполага, как е обезопасена, посочват специалисти. Така например обзаведена къща в Банкя с големина от 280 кв. м може да се наеме срещу 650 евро или 2,32 евро/кв. м. Имотът е масивна двуетажна постройка, построена през 1999 г. Разполага с гараж, 4 места за паркиране и е напълно обзаведен.
В града се предлагат и големи къщи с разгъната застроена площ от 650-700 кв. м. Разполагат с по 10-12 стаи и са подходящи за санаториуми, поради добрите климатични условия в района. Месечният им наем е 1 600 евро.
Бистрица и Владая са другите населени места около столицата, в които могат да се наемат къщи. Имот от 180 кв.м с локално отопление се отдава под наем срещу 500 евро на месец. При големите постройки с разгъната застроена площ между 400 и 500 кв. м. наемите са като тези в Банкя – 1600 евро. Предлагането обаче е доста ограничено.
Около по-големите градове на страната трудно могат да бъдат намерени къщи под наем. Причината е, че продажната цена е доста ниска, преобладаващата част от собствениците са възрастни хора, които биха искали ако няма да живеят повече на село да продадат имота си, отколкото да го отдадат под наем, сочат наблюдения на специалисти.
Малко са офертите и в областите на двата черноморски града Бургас и Варна, сочи справка в сайта www.imot.bg. Летният сезон е удобен за отдаването под наем на къщи на ден, а не на месец. Така се печели много повече и собствениците са склонни да отдават чрез тази схема имотите си за три-четири месеца в годината, а през останалото време да са празни.

Източник: http://imoti.investor.bg