четвъртък, август 31, 2006

Силен интерес към средния сегмент жилищни имоти в Румъния

вече от 300 апартамента на обща стойност 40 млн. евро, или близо 90 на сто от жилищния комплекс Quadra Place, който се изгражда в района около Политехническия университет в Букурещ, бяха продадени през първите три месеца от старта на продажбите, се казва в публикация на Ziarul Financiar.

Апартаментите от комплекса, общата инвестиция в който възлиза на 32 млн. евро, е планирано да бъдат завършени през май 2007 г. Жилищният комплекс, разположен в пет сгради, се изгражда от румънската строителна компания Conarg.

Според изданието този резултат е показателен за тенденцията, която се очертава на пазара на имоти в Румъния тази година, че търсенето е насочено към апартаменти на цени между 900 и 1 000 евро на кв. м без начислен ДДС.

Цели сгради с апартаменти от жилищни комплекси, предложени на пазара наскоро, бяха изкупени поради нарастващото търсене на жилища, насочени "към средната класа" клиенти, пише изданието, като сравнява тенденцията с високия интерес към луксозни апартаменти преди две години.

Редица нови проекти в средния сегмент, включително комплекси като Edenia Titan, Jupiter Berceni, Planorama Colentina и West Park Militari, бе обявено, че ще се изграждат през следващите две години. Почти всеки от тях се радва на по-голямо от очакваното търсене, въпреки че повечето са още на фаза идеен проект.

Строителната компания Mivan, базирана в Северна Ирландия, е един от инвеститорите, които планират нови жилищни проекти в Букурещ. Тя смята да вложи 85 млн. евро в жилищния комплекс New Town Residence в столицата. Той ще се състои от 655 апартамента и ще бъде изграден на две фази.

Строителните работи ще започнат през последното тримесечие на тази година и първите апартаменти ще бъдат завършени в края на 2007 г. или в началото на 2008 г.

Румънската строителна и инвестиционна компания Avrig 35 също ще изгради жилищен комплекс в Букурещ на терен от близо 40 хил. кв. м. Тя е основана през 1999 г. от американски предприемачи и е активна на почти всички сегменти на пазара, включително офис сгради, индустриални и търговски обекти.

Източник: http://imoti.investor.bg