четвъртък, август 31, 2006

Mодерната миграция, или как британците превзеха Банско

Повече от половината апартаменти в Банско са собственост на британци, пише вестник Independent.
Изданието определя тенденцията все повече британски граждани да се установяват трайно в зимния курорт и като цяло в места с по-евтин живот като примери за "модерна миграция". Терминът се обяснява като миграция, при която "хора с пари се преселват на места, където местните са сравнително бедни, за да се наслаждават на живот, който могат по-трудно да намерят и още по-трудно да си позволят" в своята родина.
Това, което привлича британците, са "евтината земя, евтината бира и първокласните условия за каране на ски и разходка", както и все повече заведения, които им предлагат любимите телевизионни програми, напитки и храна.
Повечето от британците, които идват тук, не са туристи, пише изданието. Те са мигриращи работници и предприемачи, които се опитват да започнат нов начин на живот в страна, "където халба бира струва 40 пенса и човек може да си купи апартамент за 25 хил. паунда".
В резултат на това в града са се заселили британски брокери на имоти, хора, които се занимават с вътрешен дизайн, хотелиери, собственици на барове, инженери.
Занапред дори се очаква техният брой да се увеличи още повече.
"Ефектът от това е огромен: в момента в града има над 100 хотела, цените на имотите са се увеличили три пъти за последните три години и някога тихият град се е превърнал в истинска строителна площадка", пише Independent.
Много от жителите на Банско посрещат тези промени с резерви или с открито недоволство. Някои не прикриват омразата си към англичаните, които смятат за "лоши хора, които пият много и псуват през цялото време".
Някои пък оценяват факта, че британците носят инвестиции и като резултат заплащането в Банско се е увеличило.
Нагласата на британците като цяло е положителна. Те са привлечени от богатите възможности, които се откриват пред тях и са трогнати от начина, по който жителите ги посрещат.
Има много случаи, в които местните носят на чужденците плодове и яйца в знак на "Добре дошли" и правят всичко възможно за да ги накарат да се чувстват добре, въпреки че новодошлите не знаят и дума български, пише изданието.
"Изглежда, че не разбират, че са продали толкова много от собствения си град на англичаните. Като се върнахме от почивка наскоро, всички съседи дойдоха да ни поздравят", споделя пред Indipendent Мат Брадуел, който е купил и реновирал малка хижа в района.
Британците не се плашат от различни публикации на Острова за ръста на престъпността в България и за българската мафия и корупция.
Погрешно е и схващането, че всички млади българи се опитват да напуснат страната на всяка цена. Много от най-добрите и най-интелигентните вече са опитали и са се върнали с нови умения и идеи.

Източник: http://imoti.investor.bg